Datorspel har i många år varit på tapeten bland många, men framför allt hos föräldrar då det har varit stora och många diskussioner, som har lett till många konflikter i hemmen. Det är många frågor som poppar upp, som till exempel:

  • Är det bra med datorspel?
  • Hur länge kan barn och ungdomar sitta och spela varje dag?
  • Vilka spel spelas?
  • Och så vidare…

Visst finns det nackdelar med att spela datorspel och dessa går att undvika om du som förälder eller vuxen ser till att skapa regler och villkor som barnen och ungdomarna kan vara överens med dig om, samtidigt som du kontrollerar noga vilka spel de spelar, för att vara på den säkra sida.

Det har nämligen blivit allt vanligare att datorspel av olika typer används både inom skolan och fritidsvärlden. Detta eftersom det har visat sig att datorspel är exempel på den nya formen av att berätta berättelser och gör att ”lyssnaren” kan delta aktivt och inte bara ett mottagande som är passivt. Det finns även många datorspel som inriktar sig på lärandet inom språk, matematik och historia, för att nämna några.

Dessutom utmana och stimulerar datorspelen till att lärandet blir mycket enklare och nya färdigheter skapas. Samtidigt som kreativiteten, det logiska tänkandet förbättras, reaktionerna blir snabbare och att de som spelar också lär sig engelska har de en lugnande effekt. Därför är det inte helt omöjligt att det finns framtida kreativa och ledande medarbetare bland barn och ungdomar som spelar datorspel.

Det är viktigt att även vuxna hänger med i utvecklingen, för att kunna finnas där som ett stöd för de unga. På detta vis blir det också lättare att avgöra om datorspelet är lämpligt att spela eller inte. Det är bara att konstatera och inse att spel är en av de viktigaste källorna till att få nya intryck av bilder som är rörliga, vilket i slutändan stimulerar nyfikenheten och öppnar upp dörrar för kultur, musik och mindfulness, bara för att nämna några ämnen.